Internet of things hacken voorkomen

Internet of things, tips om hacken te voorkomen

iot hacken voorkomenIn 2016 bleken cybercriminelen een krachtig wapen te hebben: een groot netwerk vol met gekraakte slimme thermostaten en andere online huisapparatuur kon gebruikt worden om grote delen van het internet offline te halen.

Een gadget die met wifi verbindt brengt flink wat risico’s met zich mee. We wisten al dat onveilig online spion speelgoed afgeluisterd werd.

Tip 1: veilige router

Je gadgets daartegen beschermen was lastig, maar geen nood: mogelijk kan een nieuwe draadloze router dit voor je oplossen.

Kinderspel voor hackers

Het beruchte Mirai-botnet bewees in 2016 al die slimme internetapparaten bij jou in huis gebruikt kunnen worden om een zogeheten DDoS-aanval in te zetten. Een cybercrimineel zet dan zijn eigen software op bijvoorbeeld je wifi-lampen, waardoor deze op commando grote hoeveelheden data naar een website kan sturen. Door alle kleine gadgets die dit tegelijkertijd doen, raakt die site overbelast en kan deze offline gaan. Je bent dan ongewild medeplichtig bij een cyberaanval. En je internetsnelheid heeft er onder te lijden.

Online huis-apparaatjes zoals slimme thermostaten, lampen en waterkokers zijn voor dit doel populair onder criminelen, omdat de beveiliging hiervan slecht is.

Onvrijwillig meedoen aan cyberaanvallen

Sommige gadgetbedrijven werken sinds de onthullingen rond het Mirai-botnet aan betere beveiliging, maar lang niet alle apparaten in huis zijn op het moment beveiligd tegen aanvallen. Hangt je huis vol met deze slimme apparaten, dan bestaat er dus een kans dat je onvrijwillig meedoet aan grootse cyberaanvallen. Gelukkig is daar nu een oplossing voor.

Norton heeft de Norton Core geïntroduceerd. Dit is een draadloze router, die tegelijkertijd al het internetverkeer van je lampen, verwarmingsknoppen en andere met Wi-Fi verbonden apparaten monitort. Begint je verlichting om 3 uur ’s nachts ineens gigabytes aan informatie naar een server in China te verzenden? Dan is de kans groot dat deze door een crimineel is gekaapt om een website offline te halen. Er wordt dan meteen een waarschuwing naar je verstuurd, zodat je kunt ingrijpen.

Bitdefender, een concurrent van Norton, heeft een vergelijkbare gadget aangekondigd. De twee zullen later in 2017 voor een nog onbekend bedrag in de schappen liggen.

Bijna onmogelijk om alles te beschermen – tot nu?

Daarmee hebben de beveiligingsbedrijven wellicht de ideale oplossing gevonden voor een groot probleem. Omdat lang niet iedere gadget is beveiligd of beveiligingsupdates krijgt, is het namelijk bijna onmogelijk om alles in huis tegen mogelijk misbruik te beschermen. Bij dit misbruik moeten criminelen echter met het internet verbinden via jouw apparaten. Door juist dat in de gaten te houden, beveiligen Norton en Bitdefender je apparatuur in huis.