Encryptie

Encryptie. Versleutel je systeem

EncryptieVersleutelen of encryptie is een supermaatregel om te voorkomen dat bij verlies of diefstal van je computer, device of telefoon jouw gevoelige data (foto’s, email, documenten) misbruikt worden. Als je hele apparaat, of een deel van je belangrijke data, of een bestand, versleuteld is, kan niemand er  bij (tenzij een hacker er in investeert om de encryptie te doorbreken).

Het versleutelprogramma TrueCrypt was een van de eerst en beste, maar is helaas ter ziele. Onder andere BitLocker kwam ervoor in de plaats. BitLocker is echter niet handig, de veiligheid valt niet te verifiëren. Maar de volgende gratis versleutelingsprogramma’s zijn opensource en daardoor is het voor deskundigen continu na te gaan of ze ook echt veilig zijn:

7-Zip (onze favoriet)

Eigenlijk is 7-Zip een programmaatje om bestanden in en uit te pakken. Maar je kunt bestanden ook veilig verplaatsen naar een versleutelde container, waardoor je bestanden veilig achter je wachtwoord in een bestandskluis zitten.

AxCrypt

AxCrypt nestelt zich in je rechtermuisknopmenu om bestanden en mappen te versleutelen. Er is ook een portabele versie.

AES Crypt

Met AES Crypt kun je individuele bestanden versleutelen. Kies een (aantal) bestand(en), via je rechtermuisknop en versleutel. Het programma kent geen interface en is dus alleen bedoeld voor versleutelen en ontsleutelen.

Gpg4win

Gpg4win gebruik je om bestanden te versleutelen. Ook kan e-mailverkeer worden versleuteld met het pgp-encryptieprotocol. Er zijn ook versies voor Linux en OS X.

Veracrypt

Truecrypt was het eerste bekende encryptie programma. Je kunt bijvoorbeeld je complete laptop (harddisk) encrypten, bestanden versleutelen, maar ook de hele harde schijf en zelfs de systeempartitie. Echter de ontwikkeling is gestopt. Veracrypt is de opvolger van Truecrypt en vind je hier.