VPN – veilige versleutelde internetverbinding

Maak gebruik van een VPN – versleutelde verbinding

vpn

Installeer voor meer privacy en beveiliging een VPN (Virtual Private Network), zoals bijvoorbeeld het goed geteste gratis ProtonVPN en de goede NordVPN (klik hier voor een aanbieding)(PCMag Cnet, as well as leading VPN testing authorities BestVPN and VPNMentor, have awarded NordVPN with their highest “Editor’s Choice” awards).

Boetes voor het downloaden van films en series (die vaak niet legaal beschikbaar zijn), de invoering van een draconische ‘sleepwet’ en talloze bedrijven die maar wat graag willen weten wat je online uitvoert – het zijn stuk voor stuk redenen om een goede vpn te nemen.

Met een VPN-verbinding wordt het internetverkeer op je pc, smartphone of tablet omgeleid via een versleutelde (en dus beveiligde) internetverbinding met een VPN-server. Je IP adres kan niet meer gezien worden (door iemand anders dan je provider), dus je computer kan niet meer herkend worden. Ook je internetgebruik is verborgen.

Een VPN ken je misschien wel van je werk: je kunt dan vanuit huis bij alle interne websites en bestanden op het intranet van je werkgever, maar niet zonder eerst verbinding te maken met de VPN-server van dat bedrijf. Alle communicatie tussen je device en het bedrijf verloopt dan versleuteld, zodat je geen bedrijfsgeheimen lekt. Iemand die bijvoorbeeld een netwerksniffer in een hotel geïnstalleerd heeft, kan in principe al het netwerkverkeer van de andere gasten zien. Verloopt je communicatie via de VPN-dienst van je werk, dan ziet die persoon echter niets zinnigs.

nord beste vpn aanbieding

Hoe werkt VPN?

De omleiding die je met een VPN-verbinding aanlegt is dus als het ware een tunnel. Andere partijen kunnen jouw dataverkeer niet inzien. Dat is bijvoorbeeld essentieel wanneer je verbinding maakt met een openbaar wifinetwerk, zoals wifi in de trein of in je hotel. Anderen kunnen via publieke, open wifi in bijvoorbeeld de trein, hotel, terras, luchthaven gemakkelijk jouw internetverkeer inzien en jouw informatie onderscheppen zoals betaalgegevens, paspoortgegevens, e-mails en formulieren.

De opkomst van openbare draadloze netwerken maakt VPN onmisbaar op mobiele apparatuur. Het biedt echter ook andere veiligheids-voordelen. Door de versleutelde gegevens valt er minder te onderscheppen voor ‘dataslurpers’ als Microsoft, Facebook en Google. Huisgenoten, stichting Brein, werkgevers, adverteerders, cybercriminelen, eigenlijk iedereen die niets te zoeken heeft in jouw persoonlijke dataverkeer wordt netjes buitengesloten.

Kortom, voor alle apparaten, maar met name smartphones biedt een VPN-verbinding essentiële bescherming tegen veel dreigingen van nu.

Wat zijn goede VPN-diensten?

De prestaties van VPN-diensten zijn erg afhankelijk van de locatie, de snelheid van de internetverbinding, en de rekenkracht van de gebruikte apparatuur. Daarnaast is het lastig te achterhalen of de VPN-diensten geen privégegevens doorspelen. Goede ervaringen zijn er over het algemeen uit diverse testen met de volgende 4 diensten:

  • Al jaren is Private Internet Access (PIA) een grote favoriet onder vpn-gebruikers, met name door de spotgoedkope prijs die door maar weinig concurrenten kan worden geëvenaard.
  • NordVPN is wat duurder, maar daarvoor krijg je ook wel het beste. Niet alleen is NordVPN qua opties en servers bijzonder uitgebreid, het bedrijf steekt ook buitengewoon veel aandacht in zijn beveiliging. Waar de meeste vpn’s nog enkel pptp- en l2tp-protocols ondersteunen, heeft NordVPN het nieuwe (en betere) IKEv2. Ook kun je servers op specifieke wensen selecteren, zoals servers met extra bescherming tegen DDoS-aanvallen of waarmee je via het Tor-protocol kunt surfen. NordVPN heeft een lifetime-abonnement beschikbaar.
  • Met GooseVPN kun je verbinden met ruim 200.000 verschillende ip-adressen, verdeeld over meer dan 700 servers over de hele wereld. Daarnaast is er niet heel veel opmerkelijks te vermelden, maar misschien is dat juist wel de kracht: geen gedoe, makkelijk te installeren, geen problemen met snelheid en duidelijke apps voor desktop en mobiel.
  • Qua prijs zit Hotspot Shield iets boven het gemiddelde, maar dat hebben we graag over voor een vpn met deze snelheden. Maar wat Hotspot Shield interessant maakt, is de ‘lifetime subscription’.

Verder lezen, testen

Gratis VPN diensten

Er bestaan gratis VPN-diensten, maar die zijn vaak beperkt. Ze garanderen je meestal geen bandbreedte, waardoor het surfen traag gaat. Of je mag slechts enkele honderden megabytes netwerkverkeer per maand via hun servers laten lopen. Om zo nu en dan eens je e-mails op reis te lezen zonder pottenkijkers volstaat zo’n dienst wellicht.

Opties: ProtonVPN, Hotspotshield, Tunnelbear, of zoek zelf op internet naar betrouwbare tech sites die vertellen over vpn testen. Wij gebruiken zelf Nord, dat enkele dollars per maand kost en snel is.

Conclusie

Een nadeel van gratis VPN diensten is dat je niet weet wat men (nu of later) doet met het inzicht in je dataverkeer, via de VPN servers. Gebruik je wat regelmatiger een VPN, dan is een betaald abonnement dus geen overbodige luxe. Deze dienst zorgt er voor dat je internetverkeer geheel versleuteld en verborgen wordt. De browser plugin Tunnelbear is een  leuk en gratis alternatief.